header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
40 jaar Almeerse

Jacqueline Hoefmans

Nieuws afbeelding 20-6-2019

Waar kennen we je van op de Almeerse?

Ik hockey zelf in de dames veteranen. Verder heb ik 3 hockeyende kinderen, waar ik regelmatig langs de lijn te vinden ben. Daarnaast fluit ik met enige onregelmaat verschillende wedstrijden op de zaterdag. 

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben architect en daarnaast ook kleermaker. Ik ben ZZP-er en kijk waar de opdrachten en kansen liggen. Op dit moment heb ik weer een opdracht om een groot appartement helemaal te ontwerpen. 

Hoe is je opleiding tot scheids verlopen?

Ik was weer begonnen met fluiten toen mijn oudste dochter in de 8E speelde. Ik merkte dat ik het wel leuk vond, heb mijn kaart gehaald en ben meer gaan fluiten. 

Naarmate je meer fluit, wordt het leuker omdat je beter begrijpt hoe je als scheids naar een wedstrijd moet kijken. Nu is er ook een clubje met wat meer begeleiding, waardoor het stellen van vragen makkelijker en sneller gaat. Dat is fijn. 

Wat is het mooiste aan scheidsrechter zijn volgens jou?

Als scheidsrechter heb je een andere rol in dit leuke spel, dat voegt wat toe aan mijn inzicht van het spel. Bovendien krijgt je ook weer andere contacten binnen de club. 

Waarom zou jij iemand adviseren scheidsrechter te worden?

Je beleefd het spelletje op een andere manier en draagt op jou manier bij aan een leuke wedstrijd. Dat is een mooie uitdaging

Waarin verschil jij met vele andere scheidsen?

De meeste scheidsrechters zijn toch mannen. 

Wat doe je zelf om in conditie te blijven?

Zelf hockeyen, natuurlijk. Ook roei ik regelmatig bij Pampus. En gewoon op de fiets overal naar toe in plaats van met de auto is de basis van bewegen.

Hoe bereid je je voor op een wedstrijd?

Ik vind het belangrijk om vooraf te weten wat de stand in de poule is, dan weet je of er extra druk op de wedstrijd staat. Verder maak ik graag samen met mijn medescheidsrechter even contact met de coaches en begeleiders. 

Wel of niet fluiten bij je eigen kinderen, wat vind jij?

Alleen als je eigen kind het ook een goed idee vindt. 

Wat zijn volgens jou de verschillen tussen fluiten in de zaal en op het veld?

In de zaal sta je letterlijk dichter op de wedstrijd en tegelijk gaat het spelletje sneller. Het eerste maakt het makkelijker, het tweede weer moeilijker. En in de zaal zijn een aantal spelregels weer anders, dat vraagt ook altijd even omschakeling.

Hoe ga je om met kritiek van supporters en coaches?

Het is jammer dat ze zich niet altijd realiseren dat vanaf een ander standpunt dingen er anders uit zien. Bovendien zijn scheidsrechters net mensen en worden er fouten gemaakt. Als het teveel wordt, zeg ik er wat van, maar als ik gefocust ben ik op wedstrijd hoor ik ook niet alles. 

Scheidsrechter ben je ook in een team. Hoe ervaar je dat?

Gelukkig sta je altijd met zijn tweeën op het veld. Als je vaker met iemand fluit, leer je elkaars werkwijze kennen en wordt het makkelijker. Met sommige scheidsrechters heb ik tijdens de wedstrijd ook direct contact via oortjes en bellen. Dan kun je elkaar tijdens de wedstrijd ook meer helpen.

Welke regel(s) zou je willen wijzigen en waarom?

Steeds meer wordt een beroep gedaan op de interpretatie van het moment, bijvoorbeeld of een bal gevaarlijk hoog is of juist niet. Dat maakt dat het spel meer door kan gaan, maar ook dat ervaring in het fluiten steeds belangrijker wordt om snel een goede inschatting te maken. Dit geeft soms onbegrip bij de spelers. Aan de andere kant maakt dit het ook leuk.

Welke regelwijzigingen  tijdens je carrière vond jij bevorderlijk en waarom?

Dat is er eentje uit de oude doos. Ooit, in een heel grijs verleden, toen er nog gespeeld werd op echt gras, bestond er nog buitenspel. De raad van wijze mensen vonden dat een lastige regel en schaften hem af. Daarna werd er nog lang en gelukkig gehockeyd

Wat zou je graag anders zien als scheidsrechter op de Almeerse?

Ik fluit vooral jeugd. Het is fijn als coachen en begeleiders beseffen dat ze een voorbeeld functie hebben in hun houding ten aanzien van scheidsrechters ten opzichte van hun team. Gelukkig gaat dat bij de Almeerse goed.

Is er iets wat de Almeerse, de coaches, de spelers en/of het publiek kan doen om fluiten nog aantrekkelijker te maken?

Er zou in een terugkerend item aandacht besteed kunnen worden aan allerlei vragen en situaties die vaker voorkomen op het veld. Dan is de kans groter dat er over de hele linie meer gelijk gefloten wordt bij die situaties.

Hoe ziet je toekomst als scheids eruit?

Ik ga voorlopig mee door. Ik blijf mezelf ontwikkelen, dat vind ik fijn. En zolang er mensen zijn die blij worden als ik hun wedstrijd kom fluiten of na afloop een compliment krijg, draag ik toch weer bij aan een leuke pot hockey.

Kom je zelf uit een hockeyfamilie?

Mijn beide zussen hockeyden ook. Mijn oudste zus is zelfs nooit gestopt. Ikzelf heb tussendoor 25 jaar geroeid, waarvan ook een tijdje op hoog niveau. Nu hockeyen alle drie onze kinderen bij de Almeerse en is mijn man fanatiek aan het fluiten.

Welk hockeymoment zal je altijd bijblijven?

Hockey is voor mij vooral ontspanning. Ik haal mijn lol uit het samen op pad zijn, 2x 35 minuten hollen in de wei, kletsen en kijken bij wedstrijden van kinderen, maar ook andere teams. Dat is niet één moment, maar een hele verzameling.

Wie is/was je idool in de hockeywereld (toen of nu)?

Ik heb niet één idool, ik geloof meer in de kracht van het team.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws