header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
40 jaar Almeerse

Emma Stam

Nieuws afbeelding 18-6-2019

Waar kennen we je van op de Almeerse?

Ik ben al 7 jaar keepster op de Almeerse, op dit moment speel ik in meisjes A2. En daarnaast geef ik elke dinsdag keeperstraining aan de jongere keepers.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ga in het dagelijks leven gewoon naar school. Ik zit in 5VWO op het Helen Parkhurst en verder doe ik hockey.

Hoe lang speel je al hockey?

Ik ben begonnen met hockeyen in de meisjes E6. Dus met dit jaar erbij 9 jaar.

Vanaf welk team ben je begonnen als keeper?

De D7, ik had een keepersclinic gevolgd die georganiseerd was omdat ik het altijd wel leuk vond als wisselkeeper.

Wat was voor jou de reden om keeper te worden/blijven?

Die clinic had me wel deels overtuigd, maar ik wist het niet. Dus in D7 heb ik de wedstrijden gekeept en elke week 1 training als speler getraind. Maar ik had blijkbaar meer keeperstalent dan hockeytalent want ik werd geselecteerd voor meisjes D1. Vanaf toen ben ik gaan keepen.

Kun je omschrijven wat er leuk is aan keeper zijn?

Wat ik leuk vind aan keeper zijn is het stoppen van ballen natuurlijk. Het is altijd leuk om een bal in de hoek van de lijn weg te tikken en daarmee een goal te voorkomen. 

Het overzicht van het spel vind ik ook erg leuk en natuurlijk het samenwerken met de verdediging om te voorkomen dat de bal ├╝berhaupt in de cirkel terecht komt.

Kun je ook de minder leuke kanten omschrijven van het keepen?

Het nadeel van keeper zijn is toch wel de gigantische tas met zware keepersspullen die je overal heen moet slepen. Het past niet in elke auto en het kost ook wat tijd om het aan te trekken.

Wat zou je graag anders zien als het gaat om het keepen op de Almeerse?

Op dit moment ligt er geen aandacht bij keepers en dat zou ik graag anders zien. Keepers zijn een belangrijk onderdeel van een team en hebben ook een belangrijke taak: het goal schoonhouden. Ik vind zeker dat er meer aandacht naar keepers mag gaan om het niveau van de keepers op de Almeerse te verhogen. 

Wat doe je precies tijdens de speciale keeperstrainingen?

Keeperstrainingen zijn gefocust op de keeper. We gaan bezig met techniek, snelheid en conditie. We leren duiken, slidingsmaken, hoge ballen, posities in de goal en coachen. Bij de keeperstraining leer je dingen die je in de normale teamtraining kan toepassen en in de wedstrijd natuurlijk.

Waarom zou je iemand adviseren om keeper te worden?

Het keepen is niet alleen hockeyen met een stick, maar strategisch en mentaal. Jij moet zorgen dat de verdediging staat waar ze horen en jij bent de allerlaatste man/vrouw die een doelpunt kan voorkomen. Daar ligt een stuk mentaal. Het is natuurlijk ook heel leuk om te doen. Het stoppen van ballen op de lijn en samen met de verdediging voorkomen dat de bal de lijn over gaat.

Wie is je grote voorbeeld?

Ik heb eigenlijk geen groot voorbeeld. Heel saai, maar nee. Ik heb geen voorbeeld.

Kom je zelf uit een hockeyfamilie?

Jazeker. Mijn moeder hockeyde vroeger zelf. En staat nu elke week langs de lijn bij mij of mijn broertje of zusje die allebei ook hockeyen en mijn vader fluit bij wedstrijden omdat hij het leuk vind. Dus ja, wij zijn wel echt een hockeyfamilie.

Welk hockeymoment zal je altijd bijblijven?

Het is al best wel lang geleden maar ik heb een keer een strafbal gestopt. Dat blijft me denk ik wel bij. Strafballen zijn het moeilijkst om te stoppen en ik was zo trots toen het gebeurde, ik denk niet dat ik dat snel vergeet.

Wie is/was je idool in de hockeywereld (toen of nu)?

Vroeger was dat Joyce Sombroek. Ik dacht altijd dat zij het echt gemaakt had als keepster van het Nederlands elftal. Nu heb ik niet echt een idool meer.

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws